Wat is het natuurlijke ritme van jouw kind?

Wat voor ritme heeft jouw kind?

Deze blog maakt deel uit van de serie: 10 R-en die je helpen afstemmen op jouw kind. Eén van de kernvragen binnen het nieuwe opvoeden is: Wie is mijn kind? Aan de hand van een 10-tal begrippen helpen we je op weg om jouw kind steeds beter in beeld te krijgen. Deze eerste blog gaat over de R van ritme. Wat voor natuurlijk ritme heeft jouw kind? Als je het niet stuurt, als er niets moet of hoeft, wat laat jouw kind dan zien? Onderstaande vragen en overwegingen zijn bedoeld om je aan te zetten om eens na te denken en te voelen hoe het bij jouw kind werkt. Jullie reacties, jullie aanvullingen, jullie overwegingen zijn welkom. Deel ze onder dit bericht, zodat we elkaar weer verder kunnen inspireren!

Versnellen of vertragen?

Is jouw kind een versneller die altijd vooruit wil, altijd door wil. Jou aanzet om te komen, om mee te gaan, om op te schieten, om een tandje bij te zetten? Een kind dat uit zichzelf op tijd wil zijn en een hekel heeft aan te laat komen.

Of is jouw kind een vertrager? Heeft jouw kind altijd alle tijd? En heeft het juist nog meer tijd nodig? Lijkt het wel alsof het niet vooruit te branden is? Alsof het alleen maar stapvoets kan gaan? Sta jij te popelen om naar school te gaan en moet je kind nog plassen, kan zijn jas niet vinden, moet toch nog even andere sokken aan, of toch nog even zijn thee opdrinken?

Wat voor ritme heeft jouw kind? En wat doet dat me jou? Kun jij rustig blijven, kalm blijven, je geduld bewaren? Word jij geïrriteerd, rusteloos en kortaf? Kun je rustig in vertrouwen meebewegen met je kind, omdat je weet dat er genoeg tijd is en jullie echt wel op tijd komen? Weet jij dat er ook geen man overboord is als je het eens een keertje niet haalt?

Wat is tijd?

Tijd is een abstract begrip. We hebben er minuten, uren en dagen aan toegevoegd om er vorm aan te geven. Maar eigenlijk is tijd onmeetbaar. Ben je boodschappen doen en moet je kind naar de wc, dan kan het uren lijken te duren voordat je weer thuis bent en je kind naar de wc kan. Soms zal dat vast en zeker te laat zijn. Als er een pak sneeuw ligt, dan vliegt de tijd met buiten spelen voorbij en wordt het veel te vroeg donker voor je kind dat heerlijk wil sleeën zolang het nog kan.

Harde en zachte tijd

Het omgaan met tijd kan ook wat zeggen over het ritme van jouw kind. Hier thuis gebruiken we de begrippen harde tijd en zachte tijd om af te spreken hoe we met afspraken en tijd omgaan. Harde tijd wil zeggen dat het een vaste afspraak met een vaste tijd is. Op het afgesproken tijdstip ben je aanwezig en zorg je dat je klaar bent. Vaak zijn dat situaties wanneer er een externe afspraak is die op een vaste tijd begint, zoals de bioscoop, een theatervoorstelling, een zakelijke afspraak.

Voor afspraken met een informelere sfeer kan het prettig zijn om een zachte tijd te hanteren. Je spreekt dan met elkaar af wat de richttijd is. Iedereen richt zich op die tijd en zet zijn intentie om die tijd te halen. Een zachte tijd geeft iedereen de ruimte om zich op eigen tijd en tempo voor te bereiden op afspraken die komen. Een voorbeeld van zo’n afspraak kan een bezoek aan oma zijn. Anders dan bij het theater of de bioscoop is het niet zo waarschijnlijk niet zo dat je bij je oma niet meer binnenkomt, als de afgesproken tijd geweest is.

Soms is het goed om het motto ‘afspraak is afspraak’ na te leven en te zorgen dat je op tijd bent. Maar het kan kinderen ook ruimte geven om zachte tijdsafspraken te kunnen maken. Niemand hoeft zich dan te haasten, niemand hoeft zich in bochten te wringen.

Als jouw kind een vertrager is, kan het heel prettig zijn om niet met een vaste tijd te werken waarop je weg mòet om voor de bel binnen te kunnen zijn. Het kan dan juist veel prettiger werken om een richttijd af te spreken waarop je weg wìlt gaan en dat moment zal wat eerder in de tijd liggen dan het moeten-vertrekken-moment. Daarmee haal je voor jezelf en voor je kind de druk van de ketel en kan iedereen ontspannen naar school gaan.

Wanneer is jouw kind op zijn/haar best?

Is jouw kind op z’n best als je het rustig de tijd geeft om zijn ritme te volgen? Of moet je het achter de vodden zit om op tijd klaar te zijn? Helpt het jouw kind wanneer je het korte heldere instructies geeft zodat het op tijd klaar is? Of brengt dat het juist van de regen in de drup? Gaat jouw kind het makkelijkste mee in de flow als jij je eigen ding doet en er van uitgaat dat dat bij jouw kind ook lukt?

Tijd om te ontspannen

Wat ook een mooie is om in beschouwing te nemen, is het vermogen van je kind om te ontspannen. Kan je kind het ritme, het tempo, het temperament wat het door de dag heen heeft, ook weer loslaten om te ontspannen. Kan jouw kind ontspannen? Of vliegt het altijd maar weer door?

Wat is het laagste standje van jouw kind? Waar kan jouw kind afschakelen? Waar kan het contact maken met stil zijn en luisteren, naar zichzelf of een ander.

Word jouw kind vooral gemotiveerd door het verlangen de eigen weg te gaan? Of is jouw kind geneigd dat te doen wat een ander van hem/haar vraagt? Is jouw kind geneigd zichzelf aan te passen. Voor wie van de twee wil jouw kind aan de slag gaan? Wat is de aard van jouw kind?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *