Leven en opvoeden vanuit je hart

spiegeling in waterOnze kinderen zijn prachtige wezens. Het zijn kleine mensen die puur, helder en zuiver zijn. Het zijn de grote mensen die daar een oordeel over hebben. Koester de zuiverheid van je kind. Koester de eerlijkheid en openheid van je kind. Ook als dat niet altijd op een gelegen moment komt. Koester het talent van je kind om zo goed, om zo helder te kunnen voelen. Koester je kind om wie het is. Ook jouw kind is een prachtig mens.

Hoe zou het zijn als we onze kinderen en onze manier van opvoeden zo benaderen? Als we naar ons kind gaan kijken en gaan beseffen dat al wat er is, liefde is. In de kern, in het wezen van je kind is het verbonden met zijn of haar hart en kan er onbezorgd en onbeperkt liefde stromen. In je hart is geen boosheid, geen woede, geen haat. In je hart is het vredig. Daar heerst compassie en mededogen. Daar stromen liefde en dankbaarheid uit je hart, als een emmer water die overstroomt. Ieder mens kan contact maken met zijn hart en met zijn hartsenergie. Ieder kind kan dat ook. We hoeven het hen alleen maar te leren. We hoeven het hen alleen maar aan te bieden en alleen maar zelf open te staan voor datgene wat onze kinderen ons te brengen hebben.

De realiteit is dat wij allemaal mogen blijven groeien en mogen blijven leren. Dat is niet voorbehouden aan kinderen. Ons hele leven lang kunnen wij ons blijven ont-wikkelen. De laagjes die wij als bescherming om ons heen gebouwd hebben, mogen als schilletjes van een ui weer losgelaten worden. Daarmee bewegen wij ook weer terug naar de zuiverheid, de puurheid en de openheid waar we ooit als baby en als kind mee begonnen zijn. Dat is de laag waarop ons kind ons aanspreekt. Dat is de laag waarop ons kind ons op uitnodigt. Dat is waar ons kind ons in spiegelt. Die uitnodiging mogen we oppakken en volgen. Iedere dag weer een stukje dichter bij je kern komen. Je niet meer laten afleiden door de patronen die je als kind hebt meegekregen. Zicht krijgen op je blinde vlekken en als volwassene de oude pijn van afwijzing en gekwetst zijn loslaten. Je pijn helen wil zeggen dat je kiest om te leven in liefde en vrijheid, in balans. Als dat jou keuze is, dan leef je dat voor aan je kind en groeit jouw kind vanzelfsprekend op in liefde, in rust en in evenwicht.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *